Interview met Jana Heinisch: Over haar leven als piloot, haar radioshow & haar modellencarrière

Jana Heinisch Interview – Jana Heinisch is een echt multi-talent: Sinds haar deelname aan het 9e seizoen van GNTM, is de roodharige schoonheid niet alleen model, maar werkt ze ook als radiopresentatrice en is ze piloot. In het interview met ons vertelt Jana over haar carrière als stewardess en piloot, onthult ze haar droomreisbestemming en heeft ze het over haar radioshow en haar eigen podcast. Jana praat ook exclusief met ons over haar deelname aan GNTM, haar modellencarrière en haar plannen voor de toekomst.

Carrière als stewardess en piloot

FIV: Hallo lieve Jana, wat fijn dat het gelukt is met het interview vandaag. Er is de laatste tijd veel met je gebeurd. Je leven is zo opwindend. Je bent piloot en daarvoor werkte je als stewardess. Hoe ben je op dit gebied terechtgekomen?

Jana: De keuze voor een loopbaan als stewardess kwam min of meer toevallig tot stand toen ik tijdens mijn lerarenopleiding besefte dat studeren op zich mij niet vervulde en dat ik liever in een traditionele baan zonder 9-tot-5-omstandigheden zou blijven werken. De training was meer een grapje terzijde van mijn moeder – „En als je kon vliegen? Wat zou jij doen? Een paar weken later had ik een opleidingscontract bij Germania, werd later het reclamegezicht van hun nieuwe imagocampagne (model achtergrond bedankt) en na een jaar cabine manager (in de volksmond senior of purser genoemd). Begin 2019 werd het faillissement uitgesproken en werden alle werknemers ontslagen. Ik wist het – zonder te vliegen, zonder mij. Maar waarom niet eigenlijk aan de andere kant van de cockpit deur? Toen ik naar Berlijn verhuisde, raadde een kennis me een vliegschool in Brandenburg aan en zo begon de opleiding.

Jana’s droombestemming: New York

FIV: Als stewardess heb je veel over de wereld gereisd. Wat is tot nu toe uw favoriete reisbestemming geweest en is er een plek op de wereld waar u beslist nog eens naartoe wilt?

Jana: Ik was een stewardess op middellange afstand routes. Het romantische idee van palmbomen, zandstranden en metropolen en altijd wakker worden in de meest fantastische hotels heb ik dus niet meegemaakt. Desalniettemin zou ik zeker naar New York willen reizen in de aanloop naar Kerstmis – een beetje kitscherig, ik weet het, maar het staat eigenlijk hoog op mijn lijstje.

Foto: Nikk Martin

Journalistiek heeft Beauty altijd geïnteresseerd

FIV: U bent niet alleen piloot, maar u heeft ook uw eigen wekelijkse talkshow op Radio Energy. Heb je altijd al iets in de journalistiek willen doen?

Jana: Ik heb de uitwisseling met lezers of kijkers altijd spannend gevonden – toen ik nog stewardess was, had ik ook een column op Travelbook en op Instagram was er mijn wekelijkse #flightfactfriday met anekdotes en achter-de-schermen-informatie van het vliegen. Schrijven, praten, vragen stellen, luisteren, nieuwe dingen leren is altijd een groot deel van mij geweest en ik ben natuurlijk blij dat ik nu zo veel verschillende mogelijkheden heb om dat te beleven.

Dit is wat Jana het leukste vindt aan haar radioshow

FIV: In de show interview je beroemdheden en beïnvloeders en praat je over actuele onderwerpen en gebeurtenissen. Wat vind je het leukste aan je werk als radiopresentator?

Jana: Het beste zijn echt de gesprekken en de input van onze gasten. Het format heet #Realtalk op woensdag omdat we meestal mensen te gast hebben die niet tot het klassieke curriculum vitae behoren en het niet hebben over waar elk kanaal het toch altijd over heeft. Een man die straatjongen was en nu Spiegel-bestsellerauteur is, een vrouw die als spokenjager werkt, een ander die haar geld verdient op Onlyfans, een drugsdealer die in de zwaarste gevangenis van Zuid-Amerika heeft gezeten en nu de weg naar God heeft gevonden, of twee vrienden die uit de puppy-speelscene komen en hun seksuele fantasieën uitleven met hondenmaskers. Al deze mensen hebben dingen meegemaakt die mijn voorstellingsvermogen deels te boven gaan en ik vind het zeer inspirerend en belangrijk om op deze uiteenlopende uitwisselingen in te gaan.

Zo belangrijk is het feminisme!

FIV: In je radioprogramma en podcast Neongrau, behandel je onderwerpen die je raken, zoals feminisme. Hoe belangrijk is het voor u dat mensen meer over deze zaken praten?

Feminisme wekt bij veel mensen een rol reactie op. Tot op zekere hoogte kan ik dat zelfs begrijpen, want wie zou er energie willen steken in het doorbreken van oude gedachtenpatronen als je gemakkelijk op de oude voet verder kunt gaan. Niet alleen vrouwen hebben echter behoefte aan feminisme voor gelijke rechten, maar ook mannen. Niet alleen mag aan een vrouw geen speciale positie worden toegekend omdat zij piloot is of haar eigen keuken bouwt – ook mannen die bijvoorbeeld niet naar de sportschool gaan om te „pompen“ of gevoelig zijn, graag dansen of schilderen, of het huishouden en de zorg voor de kinderen op zich nemen, mogen niet verder in een rol worden geduwd. Feminisme definieert voor mij dat ieder mens alles mag zijn (zolang hij niemand anders beperkt), ongeacht zijn biologische geslacht.

Foto: Nikk Martin

De druk in de mode-industrie is erger dan op de sociale media!

FIV: U bent in de publieke belangstelling en actief op de sociale media als social media persoonlijkheid. U spreekt ook over deze belangrijke onderwerpen op sociale media. Hoe groot is de druk in de business om altijd „perfect“ te zijn? Wat is de beste manier om er mee om te gaan?

Jana: Ik heb nooit de druk gevoeld van perfect te moeten zijn op Instagram, maar dat komt ook omdat ik jarenlang in de mode-industrie heb gewerkt, waar de wind in een heel andere richting waait. Ik ben daar destijds afgestompt en de sociale media en de mensen daar waren degenen die mij weer zelfvertrouwen hebben gegeven. Mijn haar was ineens bijzonder en niet „te rood“, mijn heupomvang was ineens normaal en niet „te groot“ en mijn algehele verschijning was ineens „mooi“ en niet „exotisch“. Natuurlijk heeft alles altijd twee kanten – ook de sociale media. In het algemeen moeten we actief opletten aan welke inhoud en waarden we ons blootstellen door ons te abonneren op relevante accounts. Ik ruim regelmatig, meerdere keren per jaar, mijn geabonneerde accounts op omdat ik ook alleen wil kijken naar wat ik esthetisch mooi vind zonder aan mezelf te twijfelen, wat me inspireert zonder me minderwaardig te voelen en waar ik van geniet maar niet ten koste van anderen.

GNTM als opstapje: daarna ben je verantwoordelijk voor je eigen succes!

FIV: U werd beroemd door uw deelname aan GNTM en bent sindsdien succesvol als model. Hoe is uw leven veranderd sinds GNTM?

Jana: GNTM gaf me een paar momenten van bekendheid na mijn deelname. Beroemd worden is gemakkelijk en vereist tegenwoordig nauwelijks nog buitengewone capaciteiten – beroemd blijven of het meer dan twee seizoenen uithouden in deze sector zonder gebruik te willen maken van afvalformaten is iets heel anders. Aangezien ik het agentschap van Klum vrij snel verliet en op zoek ging naar een echt agentschap en ik toen nauwelijks online aanwezig was (Instagram-kanaal, Tik Tok etc – bestond niet), was de roem van korte duur en veranderde er niet echt veel, behalve dat ik echt een goede catwalktraining kreeg, interviewstrategieën herkende en leerde en nu goed thuis ben in contracten. Ik was al begonnen met mijn studie voordat ik deelnam en heb die daarna hervat (hoewel niet erg lang, zoals we weten uit mijn stewardessenverleden) en de echte bekendheid kwam pas met het vliegen, mijn bijdragen daaraan en de column – in die tijd bediende ik een niche met de inhoud uit het vliegtuig waar weinig makers in speelden, maar waar bijna iedereen zich mee kan identificeren, omdat de meeste mensen wel eens in een vliegtuig hebben gereisd. Ik had gewoon het juiste idee op het juiste moment.

Foto: Nikk Martin

Hoogtepunt van haar modellencarrière: stretch voor Women’s Health

FIV: Je bent super succesvol als model en hebt o.a. al op de Fashion Week in Berlijn gelopen. Wat is tot nu toe het hoogtepunt van je carrière als model geweest?

Jana: Je bent niet „super succesvol“ alleen maar omdat je in de modeweek in Berlijn loopt (wat niet echt een modeweek is en niet echt erkend wordt in de industrie) – de „echte“ FW zijn die in Milaan, Parijs, New York en Londen, ook wel de „grote vier“ genoemd. Als je daar meerdere seizoenen achter elkaar shows loopt, DAN ben je „super succesvol“) Modellenwerk is lang niet altijd zo glamoureus als het sociaal wordt overdreven. Als ik een catalogusinlay schiet voor een supermarktketen, of mijn gezicht prijk op een beursposter voor verzekeringsmaatschappijen, dan is dat ook modellenwerk – maar daar denken de mensen meestal minder aan als ze de term horen. Een coole job was zeker een uitdaging voor Women’s Health toen ik midden in de winter een telefoontje kreeg met de vraag of ik de volgende dag de editorial kon filmen aan zee in Turkije – mijn eerste gedachte op dat moment was „verdomme, wie gaat mijn kat eten geven“.

Jana’s toekomstplannen voor 2022

FIV: Tot slot nog even een blik in de toekomst, we zijn benieuwd naar wat jullie voor de nabije toekomst gepland hebben: Heb je nog grote plannen zoals verhuizen of iets speciaals in het verschiet? Geef ons een kleine teaser van wat je fans en volgers in de nabije toekomst kunnen verwachten!

Jana: Zoals je weet, ben ik zeker niet het type persoon dat ver in de toekomst plant. Er zitten een paar ideeën en projecten in de pijplijn – wat uiteindelijk gerealiseerd zal worden, blijft voor mij even spannend als voor u.

Meer over het onderwerp Germany’s Next Topmodel

Vond je het interview met Luca leuk? Lees dan hier meer interviews met voormalige GNTM-deelnemers.

Interview met Luca Angelina Vanak: GNTM, studies, modellering & toekomst

Velen kennen Luca van GNTM. Zij nam deel aan het 16e seizoen van Germany’s Next Topmodel en werd 8e. In dit interview vertelt Luca ons veel over haar spannende tijd in de casting show en geeft ze wat tips voor toekomstige GNTM deelnemers. Luca vertelt hoe ze aan modellenwerk is begonnen, of modellenwerk haar droombaan is en hoe ze erin slaagt om naast haar modellencarrière met succes journalistiek te studeren. In dit interview kom je ook te weten wat Luca voor de nabije toekomst gepland heeft.

  • Luca Angelina Vanak Interview

Interview met Natascha Jasmin Beil: Over GNTM, beautytips & haar toekomstplannen

We spraken met ex-GNTM deelneemster Natascha Jasmin Beil voor een exclusief interview. Ze werd beroemd door haar deelname aan seizoen 6 en is vandaag de dag nog steeds actief als model, influencer en tv-persoonlijkheid. Onlangs is de schoonheid ook weer begonnen als kapster aan de zijkant. Ze sprak met ons over haar leven, GNTM, haar hond Tyson en haar mooiste reizen. Ze gaf ons ook haarverzorging en make-up tips als een schoonheidsexpert!

  • Natascha Jasmin Beil Interview